Proč existuje pouze nebankovní americká hypotéka

Jedním z největších cílů asi každého člověka je mít střechu nad hlavou. Ideální je vlastní bydlení, ačkoliv je možné akceptovat i pobyt v nájmu či dokonce podnájmu. Není však pochyb o tom, že dům či byt v osobním vlastnictví je rozhodně nejlepší.

Problém může nastat, když si uvědomíme, že zdaleka ne každý si jej může dovolit. Přeci jen, cena nemovitostí je poměrně vysoká, a většina lidí by musela šetřit i deset let byť jen na malý byt. Naštěstí jsou zde způsoby, jak se tomuto vyhnout a bydlet ve vlastním prakticky ihned.

hypoteka4

Tou první možností je, když vám rodiče již jako dětem založili stavební spoření, nebo vám alespoň měsíčně odkládali k tomuto účelu určitou částku, ať už na účet, nebo doma do šuplíku. Není třeba říkat, že tato možnost je prakticky ideální, neboť si můžete vysněný dům či byt koupit prakticky okamžitě, a bez nějakých následků.

Tou druhou možností je pak vzít si hypotéku. A ačkoliv je toto podle nejrůznějších průzkumů méně oblíbená možnost, je stále tou nejvyužívanější. Z dobrého důvodu. Umožňuje totiž prakticky ihned bydlet ve vlastním bytě i chudému člověku, samozřejmě za poplatek.

Ovšem hypoték je poměrně značné množství druhů, a vybrat tu pravou může být někdy oříšek. Pokud tedy nevíte, třeba vás může zaujmout nebankovní americká hypotéka, produkt, který je ve Spojených státech Amerických standardem a začíná pronikat již i na náš trh. I zde si začíná získávat oblibu.

hypoteka5

Proč jej ale tedy, když je v zahraničí tak oblíbený, u nás nabízí pouze nebankovní společnosti? Má to samozřejmě svůj důvod. Tím je fakt, že v současné době zákon o bankovnictví neumožňuje, aby banky mohly vytvořit takové podmínky, které jsou pro americký typ hypotéky nezbytné.

Zde se především jedná o fakt, že daná nemovitost musí zůstat, až do úplného zaplacení celé částky, v majetku firmy, která poskytla peníze. Až poté, co je vše vyrovnáno, se onen dlužník stává plnoprávným majitelem domu, ač jej samozřejmě může využívat po celou dobu.

Nakonec záleží na vás, který typ si vyberete. Jen si vše dobře rozmyslete, ať později nelitujete.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup