Cesta za ementálem

Rozmanitost lidí je až neuvěřitelná a každý z nás musí uznat, že pořekadlo, že každý z nás je originál, je stoprocentně platné. Tuto rozdílnost můžeme pozorovat i v tom, když se zeptáte, co se vám vybaví, když se zmíní Švýcarsko. Dostanete opravdu rozmanitou škálu odpovědí, mezi nimiž narazíme například u milovníku sladkého na úžasnou lahodnou švýcarskou čokoládu, dobrodruhům a turistům na mysli vytane dechberoucí příroda a panoramata, muži si vzpomenou na všestranný švýcarský nožík nebo hodinky, které jsou synonymem kvality a dlouholeté historie, zastánci zdravého životního stylu této zemi děkují za objev müsli, jež se původně skládalo jak jinak než z ovesných vloček, vlašských a lískových oříšků, jogurtu a jablek, a pravému gurmánovi se začnou zbíhat sliny na prvotřídní sýry, o nichž bude dnešní článek, po jehož přečtení budete bezpochyby ihned hledat levné letenky https://levneletenky.cz/ do této jedinečné země.

sýry s vínem

Článek o švýcarských sýrech snad nelze začít jinak než nejslavnějším sýrem, kterým je lahodný ementál, pro nějž jsou charakteristickým znakem díry, které se objeví po rozkrojení. Tento sýr je tak žádaným, že se zde každý rok vyrobí nepředstavitelných deset tisíc tun jen na vývoz do světa, a existuje nespočet jeho neoficiálních variant, o jejichž výrobu se snaží v jiných zemích. Originál je ale zkrátka originál!

Celá historie sýra sahá už do třináctého století, kdy zřejmě docházelo k prvním pokusům o jeho výrobu. Odehrávalo se tak ve vesničce Emme, která je také zdrojem jména sýra. Dnes se už výroba ementálu rozšířila do celé země, v oblasti řeky Emme ale stále nalezneme velké množství menších výrobců, u nichž je výroba rodinnou tradicí. Celá výroba začíná samozřejmě u mléka a u krav, které se pasou na zdejších pověstných pastvinách na čistém alpském vzduch, v zimě se poté krmí hlavně senem. Na kvalitě mléka velice záleží, proto prochází několika kontrolami. Charakteristická oka vznikají při zrání a zásluhu na něm mají mléčné bakterie, které způsobují přeměnu kyseliny mléčné na oxid uhličitý, který nemůže z typicky kulatého bloku, jehož průměr se pohybuje zpravidla okolo jednoho metru, unikat, a proto se zde tvoří tyto malé komůrky.

ementál s pečivem

Chuť ementálu se samozřejmě liší od doby jeho zrání. Mladý ementál zraje přibližně 4 až 6 měsíců a jeho chuť je jemná, a ne tak výrazná jako u jeho vyzrálejší varianty, která odpočívá alespoň osm měsíců. U obou variant bychom ale měli rozpoznat oříškové aroma, jež skvěle vynikne v kombinaci s kvalitním vínem. Ementál se také velice často používá jako základ pro sýrové koláče anebo pro fondue. Při jeho konzumaci také nezapomínejte, že je pro naše tělo velice prospěšný, protože obsahuje velké množství bílkovin a vápníku. Při výběru si dejte ale velký pozor! Jelikož nemá ementál ochrannou značku, která zajišťuje, že se daná potravina může vyrábět jen v určitém místě, a tím je zaručena i její kvalita, jsou hojně rozšířeny jeho náhražky.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup